Skip Navigation
 

          
        

        
        
        

        

        

                    

Yerba Mate - energia z natury

Yerba Mate to nazwa naparu zbliżonego do herbaty, otrzymywanego z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguarensis), który rośnie w Paragwaju, Urugwaju i północno-wschodniej Argentynie, jest także uprawiany w Brazylii, głównie w dorzeczu rzeki Parana. Dobrze znana Indianom Guarani, ceniona przez nich głównie jako środek przeciwko zmęczeniu i łagodzący uczucie głodu, yerba mate dotarła do Europy w XVII wieku, dzięki misjonarzom jezuickim, którzy rozpropagowali ją jako alternatywę dla sprowadzanej z Azji herbaty. Oni także nadali naparowi nazwę, która wywodzi się od słowa hierba (w starohiszpańskim pisane przez y jako yerba), oznaczającego zioło, oraz mati, czyli nazwy jakiej Indianie keczua używali na określenie naczynia do jej picia.

YERBA MATE zawiera aż 196 aktywnych komponentów, czyli więcej niż np. zielona herbata. Badania przeprowadzone w Instytucie Pasteura w Paryżu wykazały, że posiada niemal wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia. Ponadto jest bogata w karoten, magnez, potas, żelazo, wapń i wiele innych minerałów. Dzięki obecności mateiny, substancji chemicznej z grupy ksantyn, stymuluje centralny układ nerwowy, jednak, w przeciwieństwie do swej „siostry” kofeiny nie wywołuje uzależnień. Yerba mate pobudza i zwiększa zdolność koncentracji jednocześnie nie powodując efektów ubocznych w postaci rozdrażnienia czy nerwowości. Wpływa rozluźniająco na mięśnie, obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie.

Działanie YERBA MATE:

  • ogólnie pobudza organizm, łagodząc jednocześnie objawy zmęczenia (w przeciwieństwie do kawy zawiera jednak śladowe ilości kofeiny)
  • wspomaga koncentrację
  • łagodzi uczucie głodu
  • poprawia przemianę materii
  • dzięki zawartości ksantyn (głównie mateiny) wspomaga proces leczenia astmy