Skip Navigation
 

          
        

        
        
        

        

        

                    

HERBATA KAWA I ?

Sposobów na przygotowanie kawy jest wiele. Jednak należy pamiętać o tym, że jest to napój wymagający szczególnej staranności. Wydobycie wspaniałych walorów smakowych zapewni pełną satysfakcję płynącą z doskonałego smaku i aromatu. Właśnie przestrzeganie ściśle określonych reguł pozwoli uzyskać wyjątkowy smak kawy, która wspaniale wpłynie na nasze zmysły. W ofercie Agloprima znajdziecie Państwo to co najlepsze wśród włoskich kaw. Zapraszamy na zakupy do sklepu internetowego oraz do sklepu na ul. Radwańską 61 w Łodzi. Nasza oferta wciąż się powiększa.

 



Espresso - prosto z Włoch

 

Metoda espresso polega na przepuszczeniu wody przez drobno zmieloną kawę. Woda musi mieć odpowiednią temperaturę i ciśnienie. Metoda ta powstała we Włoszech na początku lat pięćdziesiątych, kiedy to kawa była trudno dostępna i droga. Wówczas szukano sposobu, aby z jak najmniejszej ilości kawy uzyskać jak najbardziej esencjonalny napój. Próbowano wielu eksperymentów, ostatecznie udało się ustalić optymalne parametry tego sposobu zaparzania kawy, takie jak ciśnienie, temperatura wody, czas parzenia, ilość napoju. Jedynie przestrzeganie wszystkich parametrów i zasad pozwala na otrzymanie dobrej jakości espresso.
Prawdziwie przyrządzonego espresso możemy się napić zwykle w restauracji lub w kawiarni, ponieważ wymaga ono profesjonalnego ekspresu i fachowej wiedzy baristy.
Tańsze ekspresy ciśnieniowe oferowane w sklepach, często nie spełniają wymogów i parametrów, które pozwolą uzyskać dobrze zaparzone espresso w domu.

 


 

Mokka - śmietankowo gęsta konsystencja
Na północy Włoch szeroko rozpowszechnioną metodą przyrządzania kawy jest mokka. Maszynkę do jej przygotowania skonstruował i opatentował w 1933 roku Alfonso Bialetti. Mokka ma smak zbliżony do kawy espresso, przyrządzonej w ekspresie ciśnieniowym. Aby uzyskać doskonałą mokkę należy:

 

  • Wybrać dobrą mieszankę drobno zmielonej kawy
  • Wlać wodę do kawiarki do poziomu zaworu,
  • Do filtra nasypać kawę i lekko docisnąć, ale pamiętać, że kawy nie należy mocno ubijać,
  • Postawić kawiarkę na gorącej płycie. Przy połowie objętości wyłączyć ogrzewanie i pozostawiając dzbanek na gorącej płycie do momentu wydobycia się ostatniej kropli.

 


Przyrządzona w ten sposób kawa będzie miała gęstą śmietankową konsystencję i z powodzeniem w warunkach domowych zastąpi espresso, które jest podstawowym składnikiem wszystkich innych kaw.


 

 

Kawa po turecku - fusy na dnie

W rzeczywistości kawa po turecku wcale nie ogranicza się do zalania kawy mielonej gorącą wodą....
Ta metoda przyrządzania kawy jest znacznie bardziej złożona i szeroko rozpowszechniona na Bliskim Wschodzie. Nazwa jej wywodzi się z Turcji, czyli kraju, gdzie picie kawy ma odwieczne tradycje.
Aby przygotować prawdziwą kawę po turecku potrzebne jest:

  • Mały mosiężny dzbanuszek z dość długą rączką. Dzbanuszek powinien mieć dziubek ułatwiający rozlewanie kawy i zwężający się ku górze, dzięki czemu aromat nie ulotni się zbyt szybko.
  • Drobno zmielona kawa

 

Jak przyrządzić kawę po turecku?

  • Łyżeczką do herbaty należy odmierzyć jedną porcję zmielonej kawy - na jedną filiżankę przypada jedna łyżeczka
  • Na dno dzbanka wsypać cukier do smaku
  • Dolać zimnej wody i postawić dzbanek na ogniu
  • Doprowadzić do „białego wrzenia" (górna powierzchnia wody tuż przed właściwym zagotowaniem staje się biała)
  • Zdjąć dzbanek z ognia, dosypać kawy i ponownie ustawić dzbanek na ogniu
  • Te czynności należy trzykrotnie powtórzyć a za ostatnim razem wlać łyżeczkę zimnej wody, która ułatwia opadanie fusów na dno
  • Pozostawić na chwilę, następnie ostrożnie rozlać do filiżanek, uważając (to właśnie stara turecka tradycja), by każdemu dostało się trochę pianki.
 
Dla wzmocnienia aromatu kawę można zmieszać z kardamonem

 


Filtracyjno - przelewowa, czyli po naszemu

Bardzo popularne jest przygotowanie kawy metoda filtracyjno-przelewową. Do tego celu najczęściej używa się tzw. ekspresu przelewowego. Metoda ta polega ona na tym, że gorąca woda przeciska się siłą grawitacji przez zmieloną kawę umieszczoną w papierowym filtrze. Metoda ta jest bardzo popularna w USA oraz wielu krajach europejskich.


 

W naszym sklepie na ul. Radwańskiej 61 w Łodzi posiadamy bardzo bogatą ofertę:

  • KAWY (Lavazza, Kimbo, Molinari, Caffe Vergnano, Pellini, Hausbrandt, Segafredo)
  • HERBATY (Dilmah , Tetley, Brizton, Chelton, Impra, Yunnan Panaceum)
  • DODATKÓW i PORCELANY
  • YERBA MATE (Cruz De Malta, Taragui , Pipore)


SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO SKLEPU INTERNETOWEGO.